Norsk hjemmeundervisningsforbund
  • Privat hjemmeundervisning
    • Hva er privat hjemmeundervisning?
    • Hvordan komme i gang
    • Hvordan hjemmeundervise
    • Vanlige spørsmål
    • Personlige erfaringer
    • Historisk gjennomgang
    • Information in English
  • Lover og plikter
    • Lover
    • Tilsyn
    • Kommunens plikter
    • Foreldres plikter
  • Ressurser
    • Læreplanene
    • Opplæringsressurser
    • Ressurser om hjemmeundervisning
  • Blogg
  • nhuf
    • om NHUF
    • Ledsagertjenesten
    • Medlemskap
    • Kontakt

Intervju med leder Linda Cathrine Hagen på NRK

27/4/2020

0 Comments

 
Det ble idag publisert et grundig intervju med NHUFs leder Linda Cathrine Hagen på NRK. 

Les hele saken her: Linda har undervist barna hjemme i fem år.

Linda ble også intervjuet på TV2 Nyhetene søndag kveld, den 26. april 2020.  

Her er en link til det innslaget: Linda Cathrine Hagen på TV2 Nyhetene. 

​
Picture
0 Comments

Ikke skoleplikt i Norge

9/4/2020

1 Comment

 
Picture
7. april annonserte regjeringen at barnehager og småskoletrinnet skal åpne igjen fra 27. april. Det blir ikke en valgfri åpning. Mange foreldre føler seg ikke komfortable med denne situasjonen og henvender seg til Norsk hjemmeundervisningsforbund (NHUF) for å høre om det  finnes en mulighet for at de kan holde barna hjemme lenger. 

I mange medier hevdes det nå at det er skoleplikt, NHUF ønsker å rette opp i denne feilaktige informasjon med å informere om at det IKKE er skoleplikt i Norge. I henhold til Opplæringsloven er det opplæringsplikt, som betyr at det er foreldrene som har ansvaret for at barna får den opplæringen de skal ha. De kan velge å sende barna på skolen, enten offentlig eller privat, eller de kan undervise barna sine selv.

Foreldre som i denne spesielle situasjonen ønsker å holde barna sine hjemme lenger enn de offisielle anbefalingene kan, etter å ha meldt fra til sin kommune, starte med hjemmeundervisning umiddelbart. 
Det er viktig å huske på at opplæring hjemme i regi av skolen, såkalt fjernundervisning, ikke er det samme som privat hjemmeundervisning. Ved privat hjemmeundervisning tilpasser foreldrene selv opplæringen slik at den passer for det enkelte barn og familien. Ved privat hjemmeundervisning har skolen altså ikke ansvar for å bidra med undervisningsopplegg. 

Det skal ikke søkes om tilllatelse til å ha hjemmeundervisning og det er ikke noe krav om at foreldrene skal ha formell pedagogisk kompetanse. Kommunen har ansvar for å føre tilsyn med den private hjemmeundervisningen og påse at opplæringen er god nok. Dette tilsynet skal skje i samarbeid med foreldrene. 

Nå er vi kommet i en situasjon hvor mange er uenige i de offisielle retningslinjene, og da er det viktig at folk kjenner til denne muligheten. Noen kan nok føle det som et overveldende ansvar å skulle stå for undervisningen av egne barn. Men hvis vi forholder oss til at dette er for ca 40 skoledager på småskoletrinnet er arbeidsmengden ganske overkommelig og burde ikke hindre foreldre i å holde barna hjemme frem til sommeren, dersom de er engstelige for å sende barna tilbake skolen nå.
Det finnes mange ressurser tilgjengelig og NHUF har et stort nettverk med erfarne hjemmeundervisere som gjerne deler av sine erfaringer.
1 Comment

5 vanlige spørsmål om hjemmeundervisning

4/4/2020

8 Comments

 
Av Linda Hagen, Leder i NHUF

Det er en litt rar tid vi er i nå da ingen barn kan gå på skolen, men må ha skole hjemme. 

Les om forskjellen på hjemmeskole og hjemmeundervisning.

Noen vil nok bli litt overrasket over å se hvor fort det går å ha undervisning hjemme, og hvor effektivt det kan være. Mange opplever også at det er kjempestress og slitsomt med flere barn hjemme på en gang og man skal prøve å få gjort skolearbeid. 

Andre igjen har vært innom tanken på hjemmeundervisning uansett og tenker at nå MÅ man jo faktisk prøve, og synes det er veldig spennende. 

Det er veldig lite kunnskap om hjemmeundervisning rundt omkring, har jeg merket. De aller fleste er skeptiske, noen er direkte negative, mens noen er nysgjerrige fordi de synes det kan høres fint ut. 

Jeg, for min del, prøver ikke å overtale så mange som mulig til å ha hjemmeundervisning. Målet er ikke å «verve» folk til å ha hjemmeundervisning, men jeg ønsker å informere så mange som mulig, fordi jeg synes at alle skal vite om denne muligheten. 

Vi har hjemmeundervisning for 3 av våre 8 barn nå for tiden. Eller…..akkurat er jo alle hjemme så klart pga corona, men til vanlig er det 3 stk, som har hu nå her hos oss. 2. 8 og 9. trinn. 
De tre eldste er ferdig med eller går nå på vgs (ingen av de har hatt hu), de to neste har hu og går i 8. og 9. trinn, neste der igjen går i 5. trinn på skolen (hjemme nå pga corona- hadde hu i 4. trinn), så er det gutten i 2, trinn som har hu og så minstemann på 4 år som er hjemme.
Picture
Er det fint vær kan en ha skole ute :)
5 vanlige spørsmål om hjemmeundervisning

Hvem kan ha hjemmeundervisning? 
– Det er ikke noe krav til den som skal undervise barna sine hjemme. Mange tror at foreldrene må være lærere og at en må ha pedagogikk-utdannelse. 
Noen sier til meg: «Men jeg har ikke kompetanse til å undervise i matte/naturfag etc, så jeg kan ikke ta på meg det. «
For å undervise på SKOLE må man ha relevant utdanning, men ikke som hjemmeunderviser. Det er to forskjellige ting å undervise på skole og hjemme. Det bare er annerledes. Jeg tenker at her må folk erfare det selv. Jeg kan dele mine erfaringer, men folk må bare gjøre sine egen flotte erfaringer her. Jeg har har mange! 
Det magiske med læring, er nemlig ikke den som underviser, men barnet selv. Dets fantasi og nysgjerrighet. Vi voksne må legge legge tilrette og la læring skje. Dette er et stor tema!


Bruker hjemmeundervisere noe bestemt opplegg?
– Det er ikke et krav om et opplegg for undervisningen. Man har metodefrihet. Foreldrene og barna kan legge opp et opplegg som passer deres liv, men felles for alle er at de må forholde seg til kompetansemålene. 
Noen har et strikt opplegg hjemme, med timeplan og faste ting. Det passer best for noen. 
Mens andre igjen har det litt friere og spontant. Noen lar barna styre læringen omtrent helt selv, og noen har en mix av fast opplegg og selvstyrt læring. 
Mange får låne skolebøkene av skolen, men dette kommer helt an på samarbeidsvilligheten til skolen. 
Vi her hjemme, er svært heldige, og får låne alle bøker og til og med pc til jentene på 8. og 9. trinn. 
Er det noe oppfølging? 
– Det er vanlig å ha tilsyn 2 ganger i året. En tilsynslærer utnevnes til å følge opp hjemmeundervisningen. Det er normalt rektor ved nærskolen, men kan også være en man velger selv med tilknytning til skolen/kommunen. 
Det er ikke krav om testing av barna, men tilsynslærer kan ønske det hvis det er mistanke om at det «ikke skjer noen ting». 

Finnes det noe miljø for hjemmeundervisere? 
– NHUF (Norsk Hjemmeundervisningsforbund) avholder treff gjennom året. 
Dette året (2020) er det planlagt minst ett treff i måneden i Oslo/omegn. Det er også en Hjemmeundervisningskonferanse på våren. I år ble det avlyst pga. corona, og treff er også inntil videre avlyst. 
Vi bor ganske spredt i vårt land, men vi håper å få til aktivitet over hele landet. Det blir opp til de hu-ere som bor rundt omkring i distriktene. 
Vi har også en fast sommerleir. Det blir kanskje heller ikke noe av i år, pga corona. 
Vi har en gruppe på facebook som er flittig i bruk, der vi deler erfaringer og ideer. 

Hvordan sosialiserer dere barna deres?
Det hyppigste spørsmålet vi som hjemmeundervisere gjerne får, dreier seg ikke om det faglige, men om sisialisering:  
– Barn som har hjemmeundervisning er med på fritidsaktiviteter som andre barn og kan være sosiale så mye de vil. 
Noen familier er ofte sammen med andre familier/venner. Noen familier har mange barn og der går det gjerne av seg selv dette med sosialisering. Der er barna sammen på kryss og tvers av alder og kjønn. 
Noen familier er mindre, og det kan være en liten utfordring for foreldrene å få barna til å «henge med andre. 
Noen barn er introverte og ønsker ikke veldig mye kontakt med andre. 

Mitt inntrykk er at foreldre som har hjemmeundervisning med barna sine er veldig bevisste på dette med sosialisering, og de sørger for at barna treffer andre, ikke bare barn på samme alder, men mennesker i alle aldre.

Se også posten på Absolutthjemme.no
​
8 Comments

Tillit til barna

4/4/2020

0 Comments

 
Picture
Jeg liker det meste av det Peter Gray skriver, men han har dessverre litt vanskelig for å bruke et realistisk blikk på vårt samfunn/vår kultur i forhold til det som er hans ideal. Det gjør en del av analysene hans svært mangelfulle i mine øyne. Han burde lest Neufield/Mate og tatt deres perspektiv opp i sine refleksjoner - det hadde vært en super kombo tenker jeg!

Amerikaneren John Holt regnes som unschoolingens far og har hatt stor betydning for utviklingen av unschoolingsmiljøer i USA. Han har hatt en enorm påvirkning på framveksten av en reformpedagogikk med fokus på tillit til barnets iboende lærelyst og -evner. Han er obligatorisk lesning føler jeg, og alt han har skrevet kan anbefales varmt!

I Norge har vi vår egen representant for denne overbevisningen i Mosse Jørgensen (1921-2009). Kanskje vi kan kalle henne frilæringas norske mor? Hun tok til orde for en skole som var demokratisk (altså at elevene skulle ha reell medbestemmelse på ALLE områder) og interessebasert, hun har hatt mange samtaler med bla John Holt og Neil Summerhill, og vært på mange besøk rundt om på de opprinnelige danske friskoler for å lære og observere. Hun startet Forsøksgymnaset i Oslo på 60-tallet, og var motor og opphavskvinne til Forum Ny Skole på 90-tallet som etter hvert resulterte i en virkelig friskole (eller forsøk på en?) - nemlig Nyskolen i Oslo. 

Mosse har skrevet flere bøker som både er lettleste og lærerike, og hun har en fantastisk varm og morsom personlighet som skinner tydelig gjennom alt hun skriver. Hun har så mye klokt å si om både forholdet mellom barn og foreldre, barn og lærer, om skole, pedagogikk, læring og samfunn at jeg virkelig vil anbefale å lese noe av det hun har skrevet. Som kvinne har hun nok lett for å bli oversett blant alle de viktige mannlige tenkere, men hun er altså helt på høyden med de andre som nevnes i denne tråden.

Niels Christie er nevnt over her, og jeg er helt enig i at det er verdt å lese hans bok «Hvis skolen ikke fantes». Den gir et godt perspektiv på hva vi er vant til å tenke at skole er - vs. hvilke funksjoner skolen i virkeligheten har i vårt samfunn. Han er jo norsk og skreiv boka for en generasjon siden, men den er like relevant i dag - noe som i seg selv er interessant!

Vil også anbefale boka «La skolen dø», skrevet av svenske John Steinberg. Den er kort, lettlest og veldig relevant i forhold til særlig unschooling. Den gir et godt perspektiv på hvorfor skolen slik den er i dag er utdatert når det gjelder samfunnets reelle behov, og forfatteren argumenterer veldig godt for hvorfor elevene bør få følge sine egne interesser framfor en allmenn læreplan.

Mange av bøkene jeg har nevnt over er å finne i nasjonalbibliotekets gratis nettsamling, nb.no, og kan leses direkte der. Ganske kjekt i disse tider hvor bibliotekene er stengt! Der ligger også dette radiointervjuet med Mosse Jørgensen hvor hun forteller om John Holt, om hennes første møte med ham og om hans ideer (lenke nederst i innlegget). Mot slutten kommer dessuten noen korte klipp fra et intervju med Holt selv. Jeg synes det er verdt å høre på. Opptaket er 49 år gammelt, og man kunne jo tro at det som ble sagt om skolen i 1971 ville være ganske antikvarisk og utdatert i 2020. Men tenk, det eneste som er utdatert her er måten å prate på (men den er til gjengjeld helt parodisk)!

Tillit til barna: Mosse Jørgensen og John Holt i samtale med Helene Høverstad 


Publisert av Kristin Bodin som kommentar på Facebook-gruppa "HU i Norge - erfaringer og diskusjon" 4. april 2020
til personlige erfaringer
0 Comments

    Kategorier

    All
    Historier Fra Hjemmeundervisningen
    Informasjon
    Ny Opplæringslov
    Ny Opplæringslov
    Personlige Erfaringer
    Sånn Gjør Vi Det
    Sosialisering
    Tilsyn
    Treff

    Arkiv

    December 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    June 2021
    April 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    October 2019

    RSS Feed

Picture

Norsk hjemmeundervisningsforbund

Om NHUF
Kontakt oss
Siste nytt
​Bli medlem

  • Privat hjemmeundervisning
    • Hva er privat hjemmeundervisning?
    • Hvordan komme i gang
    • Hvordan hjemmeundervise
    • Vanlige spørsmål
    • Personlige erfaringer
    • Historisk gjennomgang
    • Information in English
  • Lover og plikter
    • Lover
    • Tilsyn
    • Kommunens plikter
    • Foreldres plikter
  • Ressurser
    • Læreplanene
    • Opplæringsressurser
    • Ressurser om hjemmeundervisning
  • Blogg
  • nhuf
    • om NHUF
    • Ledsagertjenesten
    • Medlemskap
    • Kontakt